Avertismentul îngrijorător al ONU: „Am trecut de la încălzirea globală, la fierberea globală”

de: Ozana Mazilu
05 08. 2023

Având în vedere că luna iulie este cea mai fierbinte din toate timpurile, ONU avertizează că am depășit încălzirea globală. Și acum, fierbem.

„Era fierberii globale a sosit”, a anunțat recent secretarul general al ONU, António Guterres, în urma confirmării științifice că ultimele trei săptămâni au fost cele mai fierbinți de când a început ținerea evidenței temperaturii.

„Schimbarea climatică este aici”, a spus diplomatul portughez. „Este terifiant. Și este doar începutul”.

Încălzirea globală face ravagii în toată lumea

Într-un tweet, Guterres a expus subiectul și mai clar, menționând că consecințele „tragice” ale schimbărilor climatice sunt peste tot în jurul nostru: „copii afectați de ploile musonice, familii care fug de flăcări și muncitori care se prăbușesc de căldura dogoritoare”.

Situația s-a înrăutățit într-un mod terifiant. În urmă cu doi ani, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a anunțat că iulie 2021 a fost, la acea vreme, cea mai caldă lună din toate timpurile – deși se pare că 2023 a depășit-o acum.

La începutul acestei luni, planeta noastră a doborât și apoi a restabilit recordul pentru cea mai caldă zi la fiecare trei ori consecutiv, pe măsură ce temperatura medie a planetei a urcat.

Această căldură record este atât de intensă, de fapt, încât îi surprinde chiar și pe oamenii de știință.

„Personal mi se pare că amploarea acestui record este uimitoare”, a declarat pentru The Guardian Zeke Hausfather, un cercetător climatic al organizației nonprofit Berkeley Earth.

Ca și în cazul fiecărui avertisment ulterior despre schimbările climatice, secretarul general și-a temperat retorica cu o slabă notă de speranță: „Putem încă opri ce este mai rău”, a spus Guterres. „Dar pentru a face acest lucru trebuie să transformăm un an de căldură arzătoare într-un an de ambiție arzătoare”.

Valul de căldură extremă ce a lovit Europa de câteva săptămâni afectează și alte continente ale Pământului. Dacă nu le punem la socoteală pe cele din emisfera sudică, unde acum este plină iarnă și nici Africa, unde temperaturile ridicate sunt o normalitate a zonei, canicula a pus „la fiert” trei continente ce ocupă jumătate din suprafața planetei: Europa, Asia și America de Nord.